22.04.10 - 26.06.10

David Bestué: Formalismo puro

Inauguració: divendres 22 d'abril de 2010, 19.30 h.

L'arquitectura, el món formal que ens envolta, pot ser eficaç bisturí per començar a desentranyar la situació mental d'una determinada època.

— Rafael Moneo (1976)Apuntes sobre la historia de la arquitectura moderna y contemporánea en España

És un treball en procés centrat en l'anàlisi de l'arquitectura profunda en els darrers cent anys a Espanya, intentant traçar llaços formals, ideològics i temporals entre ells. L'objectiu d'aquest plantejament és relacionar el desenvolupament d'un país amb les formes que produeix, la manera en què aquestes entren en tensió amb unes idees i, finalment, la manera en què aquest anàlisi ens ajuda a cartografiar els límits d'allò possible (i pensable) en un lloc determinat. Paral·lelament a aquests objectius el treball intenta provar maneres paral·leles d'explicar arquitectura a partir de la fotografia i el text, mitjançant l'acció, l'escultura o el dibuix. El resultat final d'aquesta investigació es reunirà en una publicació de pròxima aparició.

En aquesta exposició es mostren més de quaranta imatges i escultures que intenten traçar un recorregut cronològic per la investigació duta a terme, començant amb la imatge d'un dolmen i acabant amb la de l'Estadi Lasesarre d'Eduardo Arroyo situat a Barakaldo.Formalismo Puro

Fa dos anys vaig reunir totes les fotografies que havia fet a coses que m'agradaven. Després de seleccionar-les i agrupar-les per afinitats temàtiques em vaig adonar que s'anaven repetint una sèrie d'interessos (també podríem anomenar-los ritmes): baranes, mans, cranis, rellotges, cortines, reflexos, arbres, gossos, reixes o culs, dialogaven entre sí reflectint tots aquells moments en què, caminant pel carrer o a casa, m'havia detingut davant d'una cosa o situació i havia cregut imprescindible capturar-la (sens dubte perquè m'havia recordat a un concepte abstracte).

Després de la primera selecció el meu objectiu era buscar la manera de que aquestes imatges es relacionessin entre sí sense cap ordre jeràrquic. Per això vaig decidir basar-me en les seves respectives formes i fer-ho mitjançant un vídeo per incloure la variable temporal. El vídeo en qüestió es diu Formalismo Puro i es podria resumir amb la idea d'un ull caient per unes escales.

Web de l'artista -> veure