16.09.11 - 12.11.11

Inside |exposició col·lectiva|

Inauguració: divendres 16 de setembre de 2011, 19.30 h.

Inside ens proposa cinc traçats independents de fotografies que busquen, exploten i reflexionen en el més íntim de cada artista. Gemma Cascón, Sylvia Díez, Iolanda Pujol, Helena Torrent i Llorenç Ugas Dubreuil ens parlen de les seves obsessions, dubtes, influències, el que els defineix i el que motiva el seu treball amb un gest fràgil però honest.

Lluny de l'exhibicionisme deliberat, el treball dels cinc artistes persisteix en la vulnerabilitat d'exposar un caos d'emocions, records, retalls del dia a dia i experiències traumàtiques en el seu estat més primigeni. Inside és un diàleg introspectiu sense filtre entre les imatges, els autos i el visitant Un diàleg íntim que es resisteix al relat biogràfic i que convida a la mediació per part de l'espectador a crear noves narratives.

La contraposició d'imatges sense relació aparent de Gemma Cascón apel·la a la intervenció del públic. És una proposta generosa que ens confia moments privats a la vegada que ens convida a modelar-los, a inventar històries impossibles i a deixar-nos endur per la intuïció. Cascón comparteix la seva veu creativa però reté el secret que va donar lloc a aquestes imatges.

La fotografia de Sylvia Díez, en canvi, és una catarsi emocional per a l'artista en la qual l'espectador se sent confident i testimoni d'un moment punyent. No hi ha lloc per a la incertesa del dolor, però sí per a l'empatia i el ressò d'un patir que se sent com a propi.

La mirada curiosa i reflexiva de Iolanda Pujol sembla ser indissociable de la lent. Amb l'ajuda de la càmera, la mirada de l'artista composa imatges i transforma objectes, llocs, textures i sensacions en escenes sense continuïtat, en moments suspesos, en formes que no havíem reconegut abans. Pujol captura la naturalesa d'un instant, deté el trànsit de lo ordinari i magnifica la seva essència fins convertir-la en pur goig estètic

La voluntat creativa de Pujol, lluny del registre documentalista, s'aproxima al treball performatiu d'Helena Torrent, on la invenció d'una acció i la posada en escena són tan importants com retenir el moment. No es rebutja la fantasia perquè d'aquesta deriva l'autenticitat i la veritat de l'acció.

Una actitud similar a la realitat inconformista que Llorenç Ugas recull al seu collage incommensurable de records, fotografies familiars i imatges inèdites que, sense voler-ho, analitzen el treball actual de l'artista, a vessar d'espais solitaris, diagonals i angles estudiats, llum en clarobscur i colors saturats. La seva veritat no és una realitat conscient i artificiosa de motius que es repeteixen, sinó el reflex de la impossibilitat d'escapar a un mateix.

Inside no és la vida de cinc artistes amb imatges. Inside són cinc històries íntimes, confuses i anàrquiques.Cinc exercicis d'anàlisi profund i sincer. Cinc autoretrats.

— Marina Ribera Iñigo