18.03.11 - 21.05.11

Isidre Manils: Palimpsest

Inauguració: divendres 18 de març de 2011, 19.30 h.

Isidre Manils (Sabadell, 1948) sota el títol de Palimpsest, exposa les seves darreres pintures, fruit de tot un any de treball laboriós, constant i rigoròs. Són quatre úniques obres, una de les quals és un gran mural fet d'un centenar de petits formats en paper, cadascun dels quals té vida pròpia i es pot independitzar de la resta.

En l'elaboració d'aquestes obres, Manils ha continuat exercint la seva idiosincràtica tasca de recol.lecció d'imatges de tota mena, del cinema, de la televisió i, en aquesta ocasió, de revistes. Ell les ordena, meticulosament, seguint els registres que li interessen, les sotmet a l'atzar del tall de la guillotina i, a les teles i papers amb què treballa, hi incorpora els retalls d'imatges diverses (cabells, cossos, collarets, objectes brillants, cortines de vellut vermell, etc...) i les integra al negre i, amb gomes i pinzells, els farà ressorgir a la llum, ben manilsianament, tot deixant així aparèixer el substrat iconogràfic i cromàtic que caracteritza la seva obra.

Es tracta d'unes pintures que l'artista ha situat en una sala fosca, com al cinema. Són fons negres on la llum es revela bel.ligerant en esventrar la foscor a fi de configurar la imatge. En aquests clarobscurs manilsians, la llum conceptual emana pels esvorancs del negre, diàfana i envolvent, a cops direccional com la llum d'un projector de cinema, i a vegades com a focs incandescents sortits de la foscor, bo i conferint-li colors, matisos i volums, i accentuant d'aquesta manera el potencial del negre, magma d'on tot pot aparèixer. Diu Manils: "Jo cada vegada gaudeixo més en anar a trobar la imatge que s'amaga en la tela. M'agrada aquesta reflexió que se sol fer sobre l'escultura: que el marbre ja conté la imatge i que cal anar-la a treure, a buscar-la, a alliberar-la".

— Ester Xargay

Web de l'artista -> veure